DWUTYGODNIK dzielnicy URSUS,
miasta PIASTÓW, miasta PRUSZKÓW, gminy MICHAŁOWICE, 
gminy OŻARÓW MAZOWIECKI, gminy BRWINÓW

Licznik gości

  • Gości na stronie: 0
  • Odsłon łącznie: 0
facebook

Warto przeczytać

Vernon Subutex”

Virginie Despentes

Tytułowy Vernon jest melomanem, lekkoduchem, i życiowym nieudacznikiem. Wyrzucony z wynajmowanego przez siebie mieszkania na bruk szuka schronienia wśród znajomych na Facebooku. Podczas tej wędrówki po mieszkaniach rozmaitych osób obserwujemy cały przekrój paryskiego społeczeństwa, począwszy od wpływowych producentów telewizyjnych, sfrustrowanych histeryczek, brutali i narkomanów po gwiazdy sex biznesu, religijnych ortodoksów i emigrantów. Język powieści jest bardzo ostry, jak świat paryskiej menażerii, w którym żyje Vernon Subutex. Niekiedy książka jest nużąca jak monolog egzaltowanej osoby spotkanej na zakrapianej imprezie. Przesadnie przewrotna opowieść znalazła jednak swoich zwolenników, bo dostępne są już dwie następne części pogmatwanych losów byłego sprzedawcy płyt.

Pod Mocnym Aniołem”

Jerzy Pilch

Jedna z najlepszych powieści zmarłego niedawno Jerzego Pilcha, który w 2001 roku otrzymał za nią Literacką Nagrodę Nike. Akcja powieści to typowy cykl powtarzających się zdarzeń w życiu alkoholika, takich jak: picie, romanse i odwyki. Gorzki humor miesza się tutaj z obrazem choroby alkoholowej, której doświadczają bywalcy tytułowego Mocnego Anioła. Czasem jednak ma się wrażenie, że tekst, ubrany w nieco barokową, ozdobną frazę, jest tylko lukrową polewą dla delirycznego wyznania upadku człowieka, dla którego nie ma już nadziei. Może bez tego powieść byłaby niestrawna, w końcu to właśnie w literaturze bohater i alter ego autora upatruje dla siebie ratunku.

W 2013 roku ukazał się film na podstawie powieści „Pod Mocnym Aniołem”, pod tym samym tytułem, w reżyserii Wojciecha Smarzowskiego.

Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej”

Dagmar von Cramm

Kolejna książka dziecięca z serii Ulica Czereśniowa, tym razem w kulinarnej odsłonie. Przepisy w niej zawarte są dostosowane do dzieci w wieku szkolnym, a instruktaż kulinarny zawiera dokładne wytyczne dotyczące tego, co małoletni adresat może zrobić samodzielnie, a czego bez osoby dorosłej robić nie powinien. Potrawy są stosunkowo proste, ale ich międzynarodowy charakter, zaspokaja potrzeby nawet najbardziej wyrafinowanego smakosza. Przepisy podzielone są wedle pór roku i dotyczą posiłków na każdą okazję i na każdą porę dnia. Strony ozdobione są ładnymi kolorowymi ilustracjami, a na końcu książki mieści się opis narzędzi kuchennych do przyrządzania wymienionych w niej potraw, wraz z dokładnym opisem ich przeznaczenia. Możemy tu także znaleźć wiele cennych porad, przydatnych w kuchni np. jak kroić cebulę, żeby nie łzawiły nam oczy albo jak skutecznie wałkować ciasto.

Największą zaletą tego niezwykłego poradnika, który ukazał się nakładem Wydawnictwa Dwie Siostry, jest jego uniwersalny charakter, skorzystać z niego mogą bowiem zarówno dzieci jak i dorośli.
Wszystkie trzy tytuły dostępne są w Bibliotece Publicznej w Dzielnicy Ursus m.st. Warszawy.



Poleca Lucyna Dąbrowska

MS 10/2020, 25 czerwca 2020